Nieuws

Promotie – Hanne Rozema

Maandag 31 oktober 2022 verdedigde Hanne Rozema succesvol haar proefschrift getiteld ‘Real-world studies of patients with myelodysplastic syndromes – survival, treatment and outcomes in a population-based setting’.

Voorafgaand aan de promotie was er een mini-symposium met bijdragen van prof. Arjan van de Loosdrecht (Amsterdam UMC) en prof. Jaap Jan Zwaginga (LUMC) en natuurlijk van de promovendus zelf.

Het onderzoek dat Hanne Rozema heeft verricht is onderdeel van de HemoBase onderzoekslijn gericht op multidisciplinair hemato-oncologisch onderzoek in Friesland op basis van de HemoBase population based registry (PBR).

Hanne Rozema is per 1 juni in het UMCG gestart met haar opleiding tot ziekenhuisapotheker.

Zie ook: Hanne Rozema promoveert op onderwerp bloedkanker › Medisch Centrum Leeuwarden (mcl.nl)

Promovendus Hanne Rozema

Toetreding WHF tot ONF

De Werkgroep Hematologie Friesland (WHF) die aan de basis stond van HemoBase is per 11 juli 2022 toegetreden tot het Oncologisch Netwerk Friesland (ONF).

De Werkgroep Hematologie Friesland is eind jaren ’90 opgericht door Robby Kibbelaar (patholoog), Peter Joosten (internist-hematoloog), Huib Storm (klinisch chemicus) en Harmen van Kamp (hematoloog). Als gevolg van de vele interne en externe ontwikkelingen in de zorg en de hematologie bleek het de afgelopen jaren steeds moeilijker om WHF-bijeenkomsten te organiseren of in WHF-verband bij te dragen aan het verbeteren van de hemato-oncologische zorg.

De WHF kan worden gezien als een voorloper op het gebied van multidisciplinaire netwerken zoals inmiddels standaard zijn geworden in de zorg. Met de toetreding tot het ONF maakt de WHF een doorstart als hemato-oncologische tumorwerkgroep en onderdeel van de oncologische netwerkzorg in Friesland.

HemoBase 5.5.1

In maart 2022 is HemoBase 5.5.1 in productie genomen. Voor versie 5.0.0 is de software volledig geüpdatet en is de applicatie volledig AVG proof gemaakt en geïntegreerd in het netwerk van het MCL. In 5.0.0 is een uni directionele koppeling gerealiseerd met Epic waarbij MDO verslagen van MCL patiënten automatisch worden doorgestuurd naar het Epic EPD. In versie 5.5.0 is de koppeling uitgebreid met een bi directionele koppeling. De MCL hematologen kunnen vanuit het Epic patiëntendossier direct doorklikken naar het HemoBase hematologie patiëntendossier of de MDO agenda. Ook zijn diverse verbeteringen in de MDO module gerealiseerd. In versie 5.5.1 is de bi directionele koppeling met HiX Tjongerschans in productie genomen, de koppeling met Antonius en Nij Smellinghe volgt binnenkort.

Promotie – Berdien Oortgiesen

Maandag 11 oktober 2021 verdedigde Berdien Oortgiesen succesvol haar proefschrift getiteld “Real-world studies of patients with multiple myeloma – Future perspectives on symptom assessment and therapy”.

Berdien startte ruim 7 jaar geleden als masterstudent farmacie haar onderzoek naar multipel myeloom (de ziekte van Kahler).

Berdien is de eerste promovendus van de HemoBase onderzoekslijn geleid door prof. Eric van Roon (ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog MCL), Mels Hoogendoorn (internist-hematoloog MCL) en Robby Kibbelaar (klinisch patholoog).

Promovendus Berdien Oortgiesen

Hanne Rozema wint MCL-prijs voor toonaangevend wetenschappelijk onderzoek

Het Medisch Centrum Leeuwarden houdt jaarlijks een wetenschapssymposium waarin MCL-onderzoekers hun onderzoeken en resultaten presenteren. Tijdens dit symposium reikt de wetenschapscommissie van het MCL de Auletiusprijs uit voor het beste onderzoek. Het wetenschapssymposium kon in 2020 wegens corona geen doorgang vinden. Als alternatief hebben de MCL-onderzoekers digitaal, via videoboodschappen op het MCL-intranet, hun onderzoeken gepresenteerd.

Auletiusprijs

Vijf onderzoeken uit 2019 werden genomineerd voor de Auletiusprijs, de jaarlijkse wetenschapsprijs. Apotheker en onderzoeker hemato-oncologie Hanne Rozema werkt sinds 2018 aan het winnende onderzoek. Haar onderzoek naar het effect van therapie op het risico op antistofvorming na een bloedtransfusie, werd bekroond tot beste onderzoek van het jaar. Het maakt deel uit van haar promotieonderzoek bij de Rijksuniversiteit Groningen dat ze in 2022 hoopt te kunnen verdedigen. Het onderzoek van Hanne Rozema vindt plaats binnen de HemoBase onderzoekslijn van de MCL Academie. HemoBase is een webbased registratie van alle hemato-oncologische patiënten in Friesland.

Hanne Rozema met haar gewonnen Auletiusprijs

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart