Over ons

Organisatie

HemoBase is eigendom van de Stichting HemoBase. Het bestuur wordt per 1 april 2022 gevormd door Willem Lenglet (RvB MCL), Gerrit Jan Veldhuis (internist-hematoloog Antonius) en Frank Schipper (internist-hematoloog Nij Smellinghe). De directie wordt gevoerd door Robby Kibbelaar (patholoog Pathologie Friesland), Mels Hoogendoorn (internist-hematoloog MCL), Willeke Ferket-Franken (klinisch chemicus Certe) en Eric van Roon (ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog MCL).

Petra Meestringa is MDO coördinator en datamanager voor ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek. Anna Bos is verantwoordelijk voor het functioneel beheer.

Stichting HemoBase kent een zorgbegroting en een wetenschapsbegroting. De hematologie zorgaanbieders in Friesland dragen bij aan de begroting middels een jaarabonnement. De wetenschapsbegroting wordt gefinancierd door middel van subsidies of contractonderzoek.

De applicatie HemoBase is voortgekomen uit de Werkgroep Hematologie Friesland (WHF)

Historie HemoBase

Het concept is rond 2000 ontwikkeld in samenwerking met het Wetenschappelijk bureau van het Antoni van Leeuwenhoekhuis/ Nederlands Kanker Instituut (Otilia Dalesio, Harm van Tinteren en Tony van de Velde). Dit concept is vervolgens in samenwerking met de afdeling Hogere Informatica van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden uitgewerkt en omgezet in een ontwerp voor een applicatie. De ontwikkeling van de applicatie is begin 2000 gestart als een innovatieproject in samenwerking met de Technische Hogeschool NHL en is gefinancierd middels (innovatie)subsidies van De Friesland Zorgverzekeraar, Technologie Centrum Noord Nederland (TCNN) en later Provincie Friesland. HemoBase 1.0 is als een pilot in januari 2001 gestart en heeft gedraaid tot juli 2002. Op grond van de pilot ervaringen is HemoBase volledig opnieuw ontworpen inclusief toevoeging van de innovatie grafische weergave van de klinische cyclus en gebruik van moderne(re) programmeertalen. In juni 2004 is HemoBase 2.0 in gebruik genomen. In september 2005 waren alle Friese ziekenhuizen aangesloten (zie ook Publicaties). In 2006 is onderhoud en doorontwikkeling overgenomen door ICIT solutions en is met een subsidie van Roche© de applicatie volledig herschreven met verbeterde performance, windows look and feel, toevoeging van geavanceerde zoekfunctie gebaseerd op drag & drop functionaliteit, kunnen openen van multipele schermen, MDO module e.v.a. In september 2008 is HemoBase 3.0 in gebruik genomen. HemoBase was in die tijd een EPD avant la lettre, zo kende HemoBase een interne mail functie lang voordat dit in de ziekenhuis EPD systemen gebruikelijk was. Ook is een pilot opgezet met een myHemoBase functie deze is door een aantal testpatiënten zeer gewaardeerd, maar het bleek organisatorisch in die tijd niet haalbaar de functionaliteit te implementeren in de hematologie praktijk.

In 2020 – 2021 heeft een volledige update van de onderliggende software plaatsgevonden. HemoBase 5.0 is AVG proof, bevat een geavanceerde MDO module en is gekoppeld met Epic en HiX. Sinds 2018 publiceert HemoBase een MDO Jaarverslag en de HemoBase onderzoekslijn heeft inmiddels meer dan 25 peer reviewed papers gepubliceerd.

Het Systeem

Het werken met HemoBase als EPD vereist een omslag in denken en het aanpassen van werkprocessen.
Raadplegen en invoeren gebeurt:

–  tijdens het zorgproces (niet achteraf)

– door de betrokken discipline zelf (en niet door een datamanager)

De data worden in HemoBase volgens een speciaal ontwikkeld datamodel opgeslagen. Van de uiteenlopende functionaliteiten kan een indruk verkregen worden met de virtuele tour.

hemobase-syteem

"De historie van HemoBase begint in 2000 met de opzet van de eerste versie. Voor de bouw van opvolgende versies en de uitrol naar de ziekenhuizen werkt het project team samen met partners."

01. MDO ondersteuning

Faciliteren ziekenhuis overstijgend MDO

02. Modellering klinische cyclus

Registratie discrete data aan de bron

03. Population-based registry

Geïntegreerde hemato-oncologie data Friesland

Zorginstellingen die werken met HemoBase

MCL
Tjongerschans
NijSmellinghe
UMCG

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart